Diana Neamtu
Shares
dimineti zen

12 idei de practici simple pentru dimineţi zen – ritualul de dimineaţă pentru o zi echilibrată

Tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta şi totodată persoana cu care îţi petreci cel mai mult timp. Asta înseamnă că relaţia cea mai importantă este cea pe care o ai cu tine însuţi, prin urmare, dacă vrei să ai o viaţă fericită este esenţial să ai o relaţie frumoasă cu propria persoană, o relaţie în care să te iubeşti, să te apreciezi, să te încurajezi şi să te îngrijeşti.


În fiecare dimineaţă ai un prilej minunat de a scrie ziua care tocmai începe într-un mod pe care să îl iubeşti, dar este şi momentul ideal al zilei în care să priveşti în interiorul tău şi să îţi oferi ţie însăţi puţină dragoste şi atenţie.

Aici intervin ritualurile de dimineaţă, acele practici frumoase pe care să le ai pentru starea ta de bine.

De ce să ai un ritual de dimineaţă?

Se spune că o rutină de dimineață stimulează fericirea, crește productivitatea, reduce nivelul de stres și te ajută să te simți bine în ziua care tocmai începe. A avea o rutină de dimineaţă înseamnă să începi ziua cu „piciorul drept”, vorba aceea 🙂


Un alt beneficiu major în a avea o rutină de dimineaţă este că ai prilejul de a începe ziua cu intenție, mai degrabă decât să laşi lucrurile la voia întâmplării. A-ţi seta o intenţie clară de dimineaţă este un mod excelent de a te concentra pe ceea ce îţi doreşti în ziua respectivă.

De exemplu, dacă ştii că ai acel coleg insistent la birou care are şanse mari să te scoată din sărite şi astăzi, îţi poţi seta intenţia de a te simţi bine, calmă, indiferent de ceea ce se întâmplă în exteriorul tău.


Tu eşti persoana care decide cum se simte în fiecare moment, iar a-ţi seta zi de zi intenţii clare, intenţii ce sprijină o stare de bine este un pas esențial pentru o viaţă armonioasă.

DN

Care pot fi câteva practici din ritualul tău de dimineaţă?


Îţi propun să ne uităm la rutina de dimineaţă la nivel holistic şi să luăm în vedere cele 3 elemente: minte-corp-suflet. Mai jos, împărtăşesc cu tine o listă de posibile practici pentru fiecare între cele 3 elemente, astfel încât să le alegi pe cele cu care rezonezi cel mai bine şi să îţi faci propria rutina de dimineaţă, în mod personalizat.


❤︎ MINTE
În această categorie intră gânduri, credințe, valori, obiective, dorințe și planuri. Iată ce poţi să faci dimineaţa pentru a te asigura că plantezi seminţe frumoase pentru mintea ta:

 • Setează obiective clare – te ajuta să menţii focusul pe ceea ce e cu adevărat important pentru tine
 • Scrie-ţi lista cu lucrurile de făcut în acea zi + programul zilei – te ajuta să îţi eliberezi mintea şi să te concentrezi mai bine la sarcinile prezente (recomand să faci asta seara, însă dacă nu ai o rutină de seară care cuprinde acest pas, este bine să o faci dimineaţa)
 • Citeşte lucruri frumoase care îţi hrănesc mintea – renunță la drame, știri pline de încărcătură negativă și în schimb citește informații valoroase care te ajută să te dezvolți sau povești frumoase ale oamenilor pe care îi admiri și care te inspiră să fii mai bună
 • Meditează – te ajută să-ţi linişteşti gândurile şi să te conectezi cu tine
 • Programează-te pozitiv conştient, prin a asculta afirmaţii pozitive – gândurile tale îți influențează alegerile și calitatea vieții, așa că obișnuiește-te să nutrești gânduri pozitive. În plus, acestea îţi oferă o stare de bine.

Big No, No!
Nu-ți verifica notificările, e-mail-ul, rețelele sociale, mesajele etc. în primele minute ale dimineții. Începe-ți ziua cu tine și cu bine, adică cu acele activități care îți sprijină bunăstarea și echilibrul interior.

❤︎ CORP

 • Fă mișcare – yoga, pilates, întinderi sau orice formă de mişcare fizică – corpul tău îţi va mulţumi şi se va încărca cu energie pentru ziua care începe
 • Bea apă – hidratează-te corespunzător, este foarte important şi face cu adevărat diferenţa în starea ta de bine şi nu numai, un corp hidratat bine radiază de frumuseţe 🙂
 • Împământează-te – conectează-te cu mama pământ şi primeşte energia ei minunată și vindecătoare
 • Binecuvântează-ţi mâncarea – mâncarea poarta energie, o mâncare binecuvântată este una mai hrănitoare pentru corpul tău şi îţi va oferi o stare de bine şi mai multă vitalitate


Corpul tău îţi este prieten bun, tratează-l ca atare, vorbeşte-i cu blândeţe, iubire, înţelegere, apreciază-l şi mulţumeşte-i pentru că îți susține activitatea de zi cu zi.


❤︎ SUFLET

 • Fă exerciţii de recunoştinţă – te ajuta să te obişnuieşti să “vezi partea plină a paharului” şi să atragi în viaţa ta mai multe binecuvântări şi motive de recunoştinţă
 • Îmbrăţişează persoana iubită, animalul de companie sau chiar pe tine însăţi – în acest fel începi ziua cu iubire, iar iubirea este cea mai puternică energie din Univers
 • Oferă-ţi momente de linişte – momentele de linişte te ajută să îți asculți cu adevărat intuiţia şi ghidarea sufletului, dar, ţine minte, în momentul în care primeşti ghidare de la sufletul tău, urmeaz-o el este înţelept, veşnic şi minunat şi chiar dacă mintea nu poate înţelege raţional încotro te îndreaptă sufletul, el ştie calea şi te va duce mereu în direcţia potrivită.

Sper că aceste idei să te inspire şi să faci din rutina ta de dimineaţă una pe care să o iubeşti, care să te energizeze şi să te încarce cu energie pozitivă!
Scrie-mi în comentarii care este practica ta preferată din lista de mai sus sau tehnica pe care abia aştepţi să o pui în practică şi haide să ne încurajăm unele pe celelalte să avem dimineţi care să ne inspire 🙂

Cu iubire,
Diana

Leave a Comment: